Vernissage 9/4, Carina Sundemo, akvareller med västkustmotiv och blommor

Carina Sundemo – akvarellkonstnär

Vernissage på Sol & Sand lördag 9/4 kl 11.00- 13.00.
Jag kom i kontakt med Carina Sundemo genom att vi skulle finna en duktig akvarellmålare som skulle måla på beställning , ett enkelt hus i Mollösund, en 50 årspresent. En sökning på Google gav resultat! Jag åkte till ateljen i Mölndal och fann underbara akvareller. Jag bjöd in Carina till ett av Företagsamma kvinnors möten och sedan har vi haft sporadisk kontakt. Vi har stora tomma vita väggar på Sol & Sand perfekta för en utställning, tänkte jag.
Nu blir det verklighet, fantastiskt roligt!
Carina Sundemo har målat akvarell på heltid sedan mitten på 80-talet. Under årens lopp har teknik och motiv växlat och utvecklats. Hon älskar att målar hav och klippor. ”Bryggdetaljer” som hon kallar dem, är en favorit. Det är motiv med järnringar, trossar och tampar på en brygga, ju mer slitet och rostigt desto roligare att måla. Mycket av inspirationen kommer från Tjörn, där hon tillbringar somrarna och utforskar både kustbandet men även Tjörns spännande kulturlandskap.
Under sina verksamma år har hon regelbundet ställt ut sitt måleri både i separat- och samlingsutställningar runt om i landet. Någon gång om året öppnar hon också sin ateljé i Mölndal för en ateljéutställning. Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn har de senaste åren betytt mycket för akvarellintresset i landet och speciellt på västkusten. Hon har märkt av intresset och det har inneburit välbesökta utställningar de senaste åren då jag sommartid ställt ut mina akvareller på Tjörn.
Carina har sedan våren 2010 börjat med en spännande teknik, att trycka Giclée Fine Art tryck. Det är den senaste digitala tekniken för begränsade originalserier. De flesta muséer och gallerier världen över utnyttjar nu Giclée Fine Art för framställning av flera original. Man printar ut bladen ett och ett i en bläckstråleskrivare på syrafritt akvarellpapper, ( oljemålningar trycks på canvas). Carina har åtta olika motiv i en upplaga på 50 ex per motiv. Resultatet blir fantastiskt bra i denna teknik. 
Carina Sundemo är autodidakt och har under åren övat upp sin akvarellteknik genom eget idogt arbete och otaliga timmars experimenterande i sin ateljé. Inom svenskt akvarellmåleri är hennes stora förebild Lars Lerin. Hon har inspirerats mycket av hans enormt stora akvarellmålningar och under de senare åren har jag målat akvareller i större format där akvarellpappret mäter 152 cm x 102 cm. Detta har varit mycket spännande och känts som en stor utmaning eftersom man måste ha pappret ”liggande” på grund av att vattnet annars bara rinner rakt ner. Hon känner stor glädje över att få glädja många med sin konst!
Hemsida: www.carinsundemo.se

Vernissage lördag 9/4 kl. 11.00- 13.00


Vi kan nu glädjas över att på Sol & Sand i Ytterby
få visa några av hennes underbara akvareller och tryck.

Vernissage lördag 2011-04-09 kl 11.00-13.00.
Utställningen pågår till lördag 16/4 kl.15
Se våra öppettider på hemsidan.
Välkomna!

Lullan och Lotta


D-vitaminer från sollus och mat, föreläsning i höst

Vi hade planerat en frukostföreläsning om D-vitaminer från mat och sol 1/3. Tyvärr blev det för få anmälda så vi bestämde att vi flyttar den till i november 2011. Föreläsare: Kajsa Asp Jonson, Mersmak kommunikation  och Lullan Backman, Sol & Sand.
D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium, och kan motverka vissa sjukdomar. Kroppen kan få D-vitamin via mat eller kosttillskott. D- vitamin bildas också i huden när vi solar.
Det behövs inte så mycket UV-strålning för att kroppen ska bilda tillräckligt med D-vitamin. En ljushyad person behöver bara vara i solljus 10–15 minuter på sommaren för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn är UV-strålningen är starkare då räcker det med ännu kortare tid.
Mer sol ger inte mer D-vitamin. Huden kan inte ta emot mer än att behovet fyllts. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör. Det lagrade D-vitaminet räcker ca. en månad. 
I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras.
D-vitamin tillsätts därför i viss mat som lätta mejeriprodukter och margarin. D-vitamin finns naturligt i fet fisk och torskleverolja.
Att sola i solarium är ingen bra metod att få D-vitamin eftersom förhållandet mellan UVA och UVB är annorlunda i solarier än i den naturliga solen. Solarier innehåller förhållandevis mer UVA-strålning, som inte bidrar till D-vitaminproduktionen.
Solljuset på Sol & Sand har den nivå med UV som bör/skall vara tillräckligt för att få stimulering och bildande
av D3 vitamin i huden.

Ny forskning visar att D-vitamin inte bara stärker immunförsvaret – utan även kan minska risken för Parkinsons sjuk-dom och Alzheimers. D-vitamin är en av kroppens allra viktigaste substanser som påverkar otroligt många saker, och som många lider brist av. Vitaminet motverkar risk för depression, benskörhet, cancer, diabetes, autism och hjärt-kärlsjukdomar. D-vitamin stärker även immunförsvaret och har visat sig hjälpa mot influensa och vanliga förkylningar.

Kanske är det för att jag varit så mycket i solljuset här som jag i år inte haft en enda förkylning detta vinterhalvår.
Håll utkik efter när vi annonserar föreläsningen i november! Då ingår självklart en stund i solljuset här!!

Lullan

Det blir ljusare nu, men trevligt att tända ljus!

Tisdagen den 8 mars, kl 18-20, internationella kvinnodagen, kommer Yasmine från Partylite och lyser upp tillvaron för oss.
Hon tipsar om hur vi kan göra det stämningsfullt med ljus i alla former. Doftljus, doftoljor med eteriska oljor, allt i vårens tecken.
Yasmine visar också fat och underbara lyktor, lampetter och ljusbägare. Hon bjuder på idéer om hur man kan skapa en avkopplande eller festligare stämning med olika typer av ljus. Passa också på att koppla av i solljus och värme före eller efter miniföreläsning om ljusen kl 18.00 och kl.19.00. Ett solpass startar kl 17.45- 18.45 det sista kl 19.00- 20.00. Boka på vår hemsida! 

Anmälan till Anneli, Toppsnäckans hudvård och make up 0303- 93405
eller till oss på , 0303-93365 eller [email protected]

Välkomna! Lullan, Lotta , Anneli och Yasmine

Party ljus 2011-03-08 kl 18.00


Pensionärspoolen har informationsmöte 23/2

Aktiva pensionärer som kan och vill jobba mer, är välkomna på informationsmöte
onsdag 23/2 kl. 14.00-ca. kl. 16.00 på Sol & Sand, Hollandsgatan 5.
Efter informationen bjuds det på fika och en stund i solljus och värme.
Anmälan till Calle Rydström 0735-244616 eller [email protected]


Lullan och Lotta

RSS 2.0