D-vitaminer från sollus och mat, föreläsning i höst

Vi hade planerat en frukostföreläsning om D-vitaminer från mat och sol 1/3. Tyvärr blev det för få anmälda så vi bestämde att vi flyttar den till i november 2011. Föreläsare: Kajsa Asp Jonson, Mersmak kommunikation  och Lullan Backman, Sol & Sand.
D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium, och kan motverka vissa sjukdomar. Kroppen kan få D-vitamin via mat eller kosttillskott. D- vitamin bildas också i huden när vi solar.
Det behövs inte så mycket UV-strålning för att kroppen ska bilda tillräckligt med D-vitamin. En ljushyad person behöver bara vara i solljus 10–15 minuter på sommaren för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn är UV-strålningen är starkare då räcker det med ännu kortare tid.
Mer sol ger inte mer D-vitamin. Huden kan inte ta emot mer än att behovet fyllts. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör. Det lagrade D-vitaminet räcker ca. en månad. 
I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras.
D-vitamin tillsätts därför i viss mat som lätta mejeriprodukter och margarin. D-vitamin finns naturligt i fet fisk och torskleverolja.
Att sola i solarium är ingen bra metod att få D-vitamin eftersom förhållandet mellan UVA och UVB är annorlunda i solarier än i den naturliga solen. Solarier innehåller förhållandevis mer UVA-strålning, som inte bidrar till D-vitaminproduktionen.
Solljuset på Sol & Sand har den nivå med UV som bör/skall vara tillräckligt för att få stimulering och bildande
av D3 vitamin i huden.

Ny forskning visar att D-vitamin inte bara stärker immunförsvaret – utan även kan minska risken för Parkinsons sjuk-dom och Alzheimers. D-vitamin är en av kroppens allra viktigaste substanser som påverkar otroligt många saker, och som många lider brist av. Vitaminet motverkar risk för depression, benskörhet, cancer, diabetes, autism och hjärt-kärlsjukdomar. D-vitamin stärker även immunförsvaret och har visat sig hjälpa mot influensa och vanliga förkylningar.

Kanske är det för att jag varit så mycket i solljuset här som jag i år inte haft en enda förkylning detta vinterhalvår.
Håll utkik efter när vi annonserar föreläsningen i november! Då ingår självklart en stund i solljuset här!!

Lullan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0